METEORSVERMEN TAURIDENE

I desse dagar passerer Jorda gjennom meteorsvermen Tauridene.
Truleg vert det flest stjerneskót å sjå natt til den 12. november,- altså natt til tirsdag.

Tauridesvermen er ikkje blandt svermane ein ser flest meteorar frå, men derimot høyrer han til svermane med flest eldkuler. Så har ein tolmod, og véret sammarbeidar, kan det bli eit flott skue.

Svermen kallast Tauridene fordi det ser ut som om meteorane kjem frå stjernebiletet Taurus ( Tyren). Det er berre tilsynelatande, då stjernene i Taurus er ufatteleg langt borte i høve til stjerneskóta som kjem inn i Jorda sin atmosfære i rundt 80 km høgd.

Slik finn du meteorsvermen: Finn stjernebiletet Tyren. Det står ganske høgt på himmelen i aust om kvelden, og i vest om morgonen. Sjå skissa eg har lagt ut under. Pilene viser kvar meteorane kjem frå. Den av mage kalla “Vesle Karlsvogna” er like ved Tyren. ( Vesle Karlsvogna heiter egentlig Pleiadene,- og på Japansk……Subaru ! Difor har bilmerket Subaru stjerner i emblemet sitt. No veit du det også).


ESPAŇOL

LOS TAURIDES
Durante las proximas noches la Tierra pasara dentro de una nube los meteoritos llamado Taurides. El nombre tienen ya como parece que salen de la constelacion Taurus. Pero así no es ya que las estrellas en esa constelacion se encuentran varios años luzes de nosotros, mientras los meteoritos entran nuestra atmósfera en un altitura de unos 80 km.

Esta nube de meteoritos no es entre las que muestra la cantidad más grande de meteoritos. Pero lo que es interesate, es que entre Los Taurides suelen salir muchas bolas de fuego. O sea meteritos muy brillantes.
La intensidad maxima sera la noche entre el Lunes y el Martes que viene.

Mira la imagen que he puesto ariba para ver donde salen. Por la mañana ves la constelacion en el este, muy cerca de los Pleiades. Las Pleiades estan llamadas Subaru en Japon. Por eso el coche Subaru tiene estrellas como simbolo. Ya lo sabes 🙂