SOLA
EIn enorm solflekk siktar seg inn mot oss frå nedre venstre del av Sola. Den er så stor, at den kan sjåast med det blotte auga ! NB! IKKJE SJÅ MOT SOLA UTAN VERN MOT DET SKARPE LYSET. BRUKAR DU KIKERT ELLER TELESKOP DU BRUKE SOLFILTER !

For tida er det lav aktivitet i området der flekken er, men den har truleg nok energi i seg til å kunen slengje avgårde ein skikkeleg solstorm (CME- eksplosjon ) mot oss. Ein reknar at det er 30% ririko for solstrom av sterkaste klasse, og 75% for medium kraftig solstrom.

Me får sjå kva som skjer framover i veka som kjem.

Una mancha solar enorme estara puntada hacía nosotros dentro de unos días. Ha salido de la parte izquierda del sol, abajo de equator.
Uno cuenta con un riesgo de 30% por tormenta solar de la categoría más fuerte, y 75% riegso por una medio fuerte. Ahora mismo, no hay mucha actividad en esa zona,- los días que vienen nos contaran más.
La mancha es tan grande que se puede verla sin binoculares !

Kart over stjernehimmelen i januar kjem snart.

————————————————————————————————————-

NUNCA MIRAR EL SOL SIN PROTECCION CONTRA LA LUZ FUERTE ! SI UNO HACE USO DE BINOCULARES O TELESCOPIO, ES IMPORTANTISIMO PPONER FILTRO SOLAR !

Ein ASTEROIDE har enda ein gong passert oss utan å vere varsla på førehand. Den nermaste passeringa eg kan hugse på lang tid skjedde torsdag den 2. januar,- utriveleg nerme for å sei det på den måten. Avstanden til Jorda var berre 385 km ! Farten var, så langt eg finn ut, 36 000 km/t. Men den relative farten i høve til vinkelen forbi Jorda og farten til Jorda var betydeleg høgare: Over 139 000 km/t etter kva eg finn ut.
Men diametern var berre 3 meter, så asteroiden hadde vel brunne opp i atmosfæren, eller eksplodert før han nådde bakken.
Likevel: Me treng dei kanskje ikkje fult så nærgåande….

Otro ASTEROIDE nos ha pasado sin ser discubierto antes de llegar. La distancia esta véz era “demasiado cerca”, para expresionarme de esa manera. Nos pasó el día 2 de Enero en una distancia de solo 385 km ! Su velocidad era 36 000 km/h por lo que he discubierto, pero su velocidad relativo con respecto al órbito de la Tierra y otros parametros era más que 139 000 km/h.
Sin embargo el diametro era solo 3m, y probablemente hubiera sido estropeado en la atmósfera antes de llegar al superficie de nuestra planeta.
De todas formas: No hace falta pasarnos tan cerca …….


Plano sobre el cielo Enero vendra dentro de poco.