Asteroiden 2014 UR116 vart oppdaga så seint som natt til mandag 27. oktober av eit robotteleskop i Kaukasus fjella nær byen Kislovodsk. Teleskopet er eit av teleskopa i ei nett av Russiske teleskop som har navnet Master. Systemet har fleire gonger tidlegare vist seg å vere svært effektivt når det gjeld å oppdage asteroidar.

Så langt eg finn ut til no passerte asteroiden svært nær Jorda,- 1/100 av avstanden til Sola som vert 1 495 980km er nevnt og 160 000 km er nevnt. Uansett er dette svært nær Jorda. Skulle 160 000km vere rett, er det blandt dei mest nærgåande asteroidane ikkje berre i år, men gjennom tidene. Diameteren til asteroiden er synest å vere 370m. Asteroidar som kjem så nær Jorda pleier vere mindre enn 20m i diameter, så dette er spesielt.

Dei Russiske astronomane som jobbar med Master- teleskopsystemet, og astronomar i andre land reknar no for å kunne fastslå banen nøyaktig. Eg forstår det slik at asteroiden 2014 UR116 ser ut til å kome innanfrå solsystemet vårt på veg utover att når han passerer Venus, Jorda og Mars kvar gong han stikk innom oss i banen sinn.
Kvar gong han passerer desse planetane, vert banen noko endra grunna tyngdekreftene frå planetane. Difor er det for tidleg å sei om, når og kvar han eventuelt treff Venus, Jorda eller Mars. Men ifylgje dei russiske astronomane, skjer det ikkje i alle fall ikkje dei 2 fyrste åra. Og skulle han treffe oss, er jordoverflata 71% hav. Men sjølvsagt vil eit slikt gigantplask utløyse ein enorm tsunami.

Det er ein potensiell farleg asteroide for Jorda då energien som vert utvikla, om ein så stor asteroide skulle treffe oss vil vere over 1000 x sterkare enn kva den var då den ca 18m store asteroiden eksploderte over Chelyabinsk i Russland i februar 2013.
Då vart 1491 personar skada. 7200 bygningar fekk også skader.

Dette kjem nok i nyhendesendingane framover. Sjølv skal eg skal fylgje opp saka på sidene mine etter kvart som astronomane og astrofysikarane kjem med meir informasjon.

Bilete frå http://tylkoastronomia.pl // Imagenes de http://tylkoastronomia.pl

Her ser du asteroiden passere svært nær oss natt til mandag 27.oktober. Lyspunkta er stjerner sjølvsagt uendeleg mykje lenger borte. // Aquí se ve el asteroide nos pasa muy cerca la noche del Lunes 27 de Octubre. Los puntos brillantes son estrellas en distancias enormes más lejos.

ESPAŇOL

El asteroide 2014 UR116 fue discubierto la noche del 27 de Octubre de telescopios en la red de telescopios Russa llamada Master. El telescopio que le discubrí, esta se encuentra en las Montañas Caucasus.
Varias vézes esta red de telescopios robótas se ha mostrado muy efectivo en discubrir asteroides.

El asteroide 2014 UR116 pasóla Tierra muy cerca. Algunos ponen 160 00km de la Tierra, otros 1/100 de la distancia al Sol quesignifíca 1 495 00km dela Tierra. De todas formas como dicho: Muy cerca ! Normalmente asteroides que pasan la Tierra tan cerca, tienen un diametro menos de 20m. Mientras el diametro del asteroide 2014 U116 parece ser 370m.

Astrofísicos en varios países estan ahora intentando calcular er órbito del asteroide, algo que tardara como el órbito esta afectado de las fuerzas gravitaciónales de tanto Venus, la Tierra y Marte como pasa por los tres planetas en su órbito.
Por eso en este momento no es posible decir si va a choquear con uno de estos planetas, y eventualmente dónde y cuando. Sin embargo un astrónomo Russo dice que no va occurir dentro de los primeros dos ańos.

Si choquea con la Tierra, el superficie terestial contiene de 71% mar. Pero un chapoteo tan gigante va a producir un tsunami enorme.

Un golpe contra nuestra planeta de un asteroide tan grande, va a producir una energía 1000 vézes la que salió de la meteorita que explotó sobre Chelyabinsk en Russia en Febrero 2013.
Esa meteorita tenía un diametro de unos 18m, y la laonda de choque causó daños a 7200 edeficios. 1491 personas fueron heridas.

El asteroide 2014 UR116 parece que pasa por cerca de la Tierra desde el interior de nuestro sistema de sol en su órbito, exactamente como hizo el meteorita Chelyabinsk.

Seguro que vamos a escuchar mucho sobre este asteroide en las noticias el tiempo queviene. Yo, por mí parte, le voy a seguir en estas paginas cuando los astronomos y los astrofísicos tienen más datos calculados.