SOLA

I ei “magnetisk revne” som strekk seg horisontalt 300 000 km over Sola var det eit stort utbrót mellom klokka 22 og 23 UTC på laurdag (24:00 og 02:00 natt til sundag norsk tid).
Brennande gass og lada partiklar vart slengd ut i rommet med ein fart av 900 km/sekundet ! Mesteparten bommar på Jorda, men litt av denne CME-skya (Coronal Mass Ejection) er venta å treffe Jorda på tirsdag. Som vanleg tek Jorda sitt magnetfelt seg effektivta av slike “påfunn” frå Sola.

Der det ligg til rette ser me det heile som nordlys.
Link til video av eksplosjonen frå Solar Dynamics Observatory her.

ASTEROIDAR

1570 asteroidar utgjer for tida ei potensiel fåre for Jorda, men ingen av dei har kurs mot oss her og no.
To av dei passerer oss i trygg avstand dei fyrtse dagane. I dag, mondag, fér ein med diameter 26m forbi 9,8 x avstanden til Månen.

På tirsdag stikk ein sværing innom “ytre leia” i svært trygg avstand på 76 x avstanden til Månen. Det er like greit sidan det ikkje er triveleg å bli truffen av ein asteroide med diameter på 1,6 km som durar avgårde med 58 104 km/t …. Asteroidar av denne storleiken har navn,- denne heiter Bacchus.

EL SOL
Una quebradura (?) de 300 000 km sobre el “superficie” del sol tuvo una erupción entre las 22 y 23 UTC el Sábado. Una nube CME fue tirada al espacio con una velocidad de 900 km/segundo ! La mayor parte marrara a la Tierra, pero probablemente tendremos un choque con algo de esta nube. Sin embargo se ocupa de eso la capa magnetica de la Tierra,- como siempre cuando el Sol tiene sus “inventos”.

Lo que se nota de todo esto sera aurora borealis en algunos lugares.
Video de Solar Dynamics Observatory de la erupción aquí.

ASTEROIDES

En este momento hay 1570 que muestran un peligro potencial para nosotros.
Ninguno con curso por la Tierra ahora.

Dos de ellos nos pasaran los primeros días, pero en distancia segura. El primero hoy en una distancia de 9,8 x la distancia a la Luna.Diametro: 26m.

Mañana, el Martes, nos pasara muy lejos uno tan grande que tiene su propio nombre: Bacchus. Diametro 1,6 km, y distancia 76 x la distancia a la Luna. Menos mál ya que no es tan cómodo tener un choque con este asteroida como tiene una velocidad de 58 104 km/h…..